ToP programma

Het ToP programma wordt aangeboden aan alle baby’s die geboren zijn vóór 32 weken zwangerschap en/of een geboortegewicht hebben onder de 1500 gram.

Het ToP programma ondersteunt ouders en hun vroeggeboren kind in het leren (her)kennen  van signalen van de baby. Dit programma wordt uitgevoerd door een kinderfysiotherapeut die een opleiding heeft gevolgd in het begrijpen van de ‘lichaamstaal’ van jonge kinderen. Deze lichaamstaal bestaat uit gedrag waarmee jonge kinderen hun interesses, mogelijkheden en behoeftes aangeven.

Veel ouders hebben het gevoel dat zij hun kind na thuiskomst opnieuw moeten leren kennen. Dat is niet zo vreemd, want een vroeggeboren baby moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving. Samen met de ouders kijken we naar het gedrag van de baby: waar is het aan toe, wat kan het zelf en wat doet het om dat te bereiken, waar heeft het hulp bij nodig en hoe kunnen we die hulp geven.

Ouders vragen bijvoorbeeld ondersteuning bij de onrustige ongecontroleerde bewegingen van de  baby tijdens de verzorgmomenten, maar ook over bijvoorbeeld de overgang naar het zelf in slaap leren vallen in het eigen bedje. Door samen te kijken naar het gedrag en er betekenis aan te geven, ontstaat er meer inzicht en kunnen ouders sensitiever en responsiever reageren op het kind.

Het ToPprogramma begint 2 a3 weken na thuiskomst en biedt een jaar lang begeleiding.

ContactContact
Contact

Laat hier uw vraag achter.

* Verplicht
Verstuur bericht